keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Maailman toiseksi paras banaanikakku

Jääkaapin uumenista putkahti eilisen tyhjennysoperaation yhteydessä kolme järkyttävän näköistä banaania. Tiedän, ettei banaaneja kuulu säilyttää jääkaapissa, mutta jostain syystä niitä sinne aina päätyy, eikä meidän jääkaappi ole varmaankaan se ainoa banaanipakastin. Siksihän banaani menee niin nopeasti jääkaapissa pilalle, se paleltuu. Lammastilalla pitäisi varmaan kehittää banaanillekin villapaita...

Mutta siis asiaan. Koska minulle edelleen aiheutuu painajaisia roskiin päätyvästä ruuasta, päätin tänään tutkia ystäväni Googlen kanssa banaanikakkureseptejä. Hakusanoilla "banaanikakku" ja "ohje" löytyi mainio resepti, josta kaappien sisällön määräämänä muokkasin tämän päivän jääkaapinsiivousreseptin. Alkuperäisen ohjeen löydät Cebicin keittiössä-blogista, osoitteesta cebicinkeittio.blogspot.fi.

Reseptin ihanuus piilee jälleen kerran siinä, ettei ylimääräistä tiskiä synny ja taikina ei ole suurikaan kemiallinen haaste, sillä lisäilin aineet aivan satunnaisessa järjestyksessä 2,5-vuotiaan Isosiskon toimiessa vatkaimena ja tällä reseptillä onnistui. Siis valehtelematta parivuotiaan voimat riittävät saamaan aikaiseksi tämän taikinan kuohkeuden. Ja arvatkaa, oliko pikkuleipuri onnellinen itse leipomastaan kakusta.

Banaanikakku

Alkutilanne on tämä:


Käsittämättömän löysä ja karmea banaani. Tarkemmin tutkittuani ja haisteltuani se oli kuin olikin vielä banaani. Ja näitä kakkuun tarvitaan siis kaksi. Koska tällaiset herkut ovat jo valmiiksi lähes muhennosta, ei kulhon pohjalla muhentamiseen kulunut kuin noin 10 sekuntia. Haarukalla. Parivuotiaan voimilla.

Samaan aikaan kulhoon heitellään

2,5 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
8 rkl turkkilaista jogurttia (tai mitä tahansa sopivaa maitotuotetta)
125 g margariinia sulatettuna (sulatuskipon saa sujuvasti puhtaaksi pullasudilla, jolla voi sitten voidella tarvittavan vuuan)
2,5 dl vehnäjauhoja
kookoshiutaleita maun mukaan sekä taikinaan että valmiin kakun päälle
2 munaa



Vaikka alkuperäinen ohje on kuivakakkuvuokaan suunniteltu, laiskuus iski jälleen kerran ja päätin nopeuttaa leivontaprosessia kakkupohjan vuualla. Taidan kokeilla tätä joskus täytekakun pohjaksikin.

Lisäsin aineet ihan kirjoittamassani järjestyksessä, mikä ei mitenkään tue käsitystä leipomisen tärkeimmästä opista "sekoita kuivat aineet keskenään". Hyvin sekosi silti, kohosi ja oli kaunis.

Paista noin tunti 200-asteessa ja jäähdytä ennen leikkaamista. Kakku on todella märkä ja taikina on löysää, älä pelästy. Kokeile rohkeasti kakun kypsyys hammastikulla. Kun tikkuun ei jää kökköjä, kakku on kypsä. Kostea tikku voi silti olla. Älä paista liikaa. Tässä kakussa taitaa päteä suklaakakun ohje: Jos kakku murisee, se on ylikypsä. Mur Mur.



Kakkuun kuulumattomat korvat kertovat ihanasta tuoksusta.

Päivän opetus on, että älä hävitä ylikypsiä tai muuten arvelluttavia banaaneja vaan leivo kakku. Sekoittamiseen ja mittaamiseen menee alle vartti lapsenkin kanssa ja paistamiseen tarvitaan sitten se noin tunti. Puolentoista tunnin kuluttua kulahtaneiden banaanien löytymisestä voit herkutella. Ei huonompi hävityskeino sekään.

2 kommenttia:

  1. Vau, lähes voin tuntea tuon tuoksun!!! Täytyy kopata tää ohje odottamaan sopivaa hetkeä. ♡
    Milloin treffattais? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopiva hetki tulee heti, kun unohdat banaanin jääkaappiin/kassiin/autoon ja löydät sen sieltä hetken kuluttua. Treffataan vielä tässä kuussa, eikös?

      Poista