keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Pakkasesta pöytään ja tiimi toimii

Hektisen kevään ja alkukesän jälkeen istun ehkä jokusen hetken kuluttua alas ja pohdin tarkemmin tilannetta, mutta nyt, pitkästä aikaa, ruokaa!

Tein tätä pataa sähköuunissa, kun jotenkin kesäkuussa tuntuu niin kummalta lämmittää leivinuunia ja paahtaa taloa. Tai paahtaisin, jos olisi normaalimpi kesäsää. Nytkin se tuossa pöhisee, ettei ahteri jäädy koneella kökkiessä.


Pikapataa karitsasta

Heti kättelyssä tiedoksi, että nimi valehtelee. Kypsyminen vie aikaa, tekeminen ei. Siitä nimi.

Tarvitaan noin kilo luullista karitsanlihaa. Tein oman versioni noin puolesta kilosta kylkirivejä (viipaleinen paketti, jossa kylkiluut mukana) ja noin puolesta kilosta potkaa. Koska kaikki lautaselle paiskomani näyttää vähintäänkin nelivuotiaan taidonnäytteeltä, soitin reseptiä testaamaan ja kuvaamaan Miian, joka jälleen omassa keittiössään kokkaili ohjeeni mukaisesti "siitä, mitä pakkaseen on jäänyt". Kuvatussa soossissa on käytetty noin kilon verran niskakiekkoja.


Kunhan luullista lihaa on kilo, homma voi alkaa.

Lihan lisäksi tarvitset:

- uunivuoka (mielellään valurautainen ja kannellinen, voit ruskistaa lihan samassa astiassa ja välttää tiskiä)
- iso sipuli silppuna (tai hakattuna, kuutioituna, ihan miten vaan, kunhan ei ole kokonainen)
- öljyä
- tomaattimurskaa 500 g
- 1 tölkki kidney-papuja chilikastikkeessa
- 1 tl kuivattua chiliä (tuorekin käy, oman maun mukaan)
- 1 tl meiramia (enemmänkin saa laittaa)
- 1/2 tl timjamia
- vähintään 2 valkosipulin kynttä
- 3 laakerinlehteä
- suolaa, pippuria

Tarjoillaan riisin tai pottujen kanssa. Hyvän säväyksen ja soossia jatkaa lihan kanssa haudutetut vihannekset, esimerkiksi porkkanat tai palsternakat. Paprika toimii myös. Mutta hyvää ja helppoa on ilmankin.

Kuullota sipuli öljyssä paistovuuassa. Siirrä sipuli reunalle ja ruskista lihapaloihin hitunen väriä. Ei kannata alkaa niskakiekkoja tai kylkirivejä paloittelemaan, liha putoaa luista kyllä haudutuksen jälkeen. Sellaisena vaan pataan ja väriä pintaan.

Lisää tomaattimurska ja pavut liemineen ja huuhdo molemmat purkit tilkalla vettä. Kippaa vedet pataan ja pidä huolta, että nestettä on melkein niin paljon, että se peittää lihat. Pienen kulman törrötys ei haittaa, mutta liiallinen vesikin tekee padasta keittoa.

Lisää loput aineet ja käytä makuja rohkeasti. Ohjeen määrät ovat minimejä.

Mikäli haluat lisätä vihanneksia, kuullota niitä hieman sipulin ja lihapalojen jälkeen ja lisää vasta sitten tomaattimurska ja pavut.

Kansi päälle ja uuniin noin puoleksitoista tunniksi 175 asteeseen. Ota uuni pois päältä, mutta älä avaa luukkua, saati kantta vaan jätä pata rohkeasti uuniin aamun asti. Herätessäsi voit pakkailla eväät lusikalla, muuta välinettä et lihan irrottamiseen tarvitse.

Kaunistahan tämä ei ole, mutta sitäkin helpompaa ja parempaa. Ja sopii näihin keskikesän keleihin loistavasti.

1 kommentti:

  1. Lihat kannattaa sulattaa rauhassa. Edellisenä iltana pois pakkasesta ja hyvinkin pari tuntia ennen kokkailuja vakuumissa pöydän kulmalle lämpiämään. Että pikapataan menee pyöreästi se pari vuorokautta.

    VastaaPoista